Динамічний скринінг зовнішнього державного боргу - Разінькова, М. Ю. (Академічні візії, 2024)
Взаємодія динамічних факторів, таких як мінливі макроекономічні умови, політичні аспекти та непередбачувані потрясіння, вимагає вдосконалених аналітичних інструментів для ефективної оцінки ризиків зовнішнього боргу. Враховуючи сучасні методологічні засади динамічного скринінгу державного зовнішнього боргу, можна стверджувати, що існує декілька основних напрямів його реалізації. Визначено, що найпростішим способом динамічного скринінгу державного зовнішнього боргу є аналіз його динаміки. Проаналізовано відмінності між поточними та минулими значеннями зовнішнього державного боргу. Визначено, що ключовим підходом, який найкраще відповідає вимогам складності та невизначеності, є модель динамічної стохастичної загальної рівноваги (DSGE). Встановлено, що застосування моделей динамічної стохастичної загальної рівноваги (DSGE) для аналізу зовнішнього державного боргу в умовах воєнного часу передбачає реалізацію поетапного алгоритму дій. Модель DSGE надає систему диференціальних рівнянь, що описують взаємодію різних параметрів та еволюцію ключових економічних змінних у часі. Наведено методологію розрахунку параметрів DSGE-моделі для динамічного скринінгу зовнішнього державного боргу України. Розроблена методика є важливим інструментом для всебічного розуміння економічної ситуації в Україні, особливо в умовах війни. Отриманий у процесі розрахунку індекс DSGE вказує на необхідність термінового вдосконалення стратегії управління ризиками. Проведений аналіз підкреслює важливість систематичного моніторингу економічних і фінансових показників для забезпечення стійкості державного боргу та фінансової стабільності в ситуаціях політичної та економічної нестабільності. З точки зору стратегій управління ризиками варто розробити та впроважувати ефективні стратегії управління ризиками, спрямовані на зменшення негативного впливу воєнних подій на державний борг і фінансову стабільність. З точки зору моніторингу та адаптації варто проводити систематичний моніторинг економічних і фінансових показників та розробити адаптивні заходи, що допоможуть керувати динамікою державного боргу під час воєнних потрясінь.