Професійна підготовка тренерів та фахівців у галузі фізичної культури і спорту в закладах вищої освіти України: сучасні підходи та виклики - Луценко, Ірина Миколаївна; Коновал, Юрій Миколайович; Буренко, Марина Сергіївна (Академічні візії, 2024)
Відповідність сучасним вимогам спортивної індустрії є важливим важелем формування підготовки висококваліфікованих фахівців у сфері фізичної культури і спорту. Мета. Визначення основних напрямів удосконалення професійної підготовки тренерів та фахівців з фізичної культури і спорту з урахуванням сучасних реалій розвитку галузі. Методи. Аналітичний характер роботи зумовив вибір теоретичних методів педагогічного дослідження, серед яких: бібліографічний метод аналізу даних науково-методичної літератури з проблеми дослідження; метод педагогічного моделювання щодо проблем підготовки фахівців галузі фізичної культури і спорту; метод прогнозування шляхів розв’язання проблемних питань з підготовки майбутніх спортивних тренерів. Результати. Аналіз показав, що нинішня підготовка тренерів з виду спорту потребує оновлення теоретичного складника, а також підвищення рівня практичної орієнтованості навчання. Для цього пропонується впровадження інноваційних методик навчання з огляду на інтереси та запити всіх учасників процесу підготовки фахівців. Зокрема, наголошується на потребі підвищення зацікавленості роботодавців шляхом тіснішої інтеграції практичного компонента навчання з урахуванням особливостей діяльності в спортивних організаціях. Значну увагу необхідно приділити питанням мотивації здобувачів вищої освіти до навчання, впроваджуючи сучасні технології та стимулюючи практичну діяльність. Крім того, важливою проблемою залишається недостатня міждисциплінарність підготовки тренерів, що впливає на їх адаптацію до швидких змін у спортивній індустрії. Інтеграція компетентнісного підходу може сприяти розробленню більш гнучких та професійно орієнтованих навчальних програм. Висновки. В умовах модернізації освітнього процесу виникає необхідність упровадження інноваційних методик та інтеграції компетентнісного підходу в підготовку майбутніх тренерів. Удосконалення навчання тренерів потребує адаптації освітніх програм до сучасних вимог, залучення роботодавців до процесу підготовки, а також розвитку інноваційних та практико-орієнтованих методів навчання. Це дозволить підвищити якість підготовки фахівців і забезпечити їх конкурентоспроможність на ринку праці.