Концептуальні засади вирішення спорів адміністративними судами України - Захарчук, Іван Володимирович (Академічні візії, 2024)
У статті розглянуто концептуальні засади адміністративного судочинства в Україні, що є основою для ефективного вирішення спорів між громадянами та органами публічної влади. Звернено увагу на фундаментальні принципи судочинства, зокрема верховенство права, рівність сторін, змагальність, а також на процесуальні механізми, які забезпечують неупереджений та об’єктивний розгляд адміністративних справ. Проведено аналіз підсудності, підвідомчості, принципів доказування та застосування презумпцій, що гарантують захист прав і свобод громадян, особливо в умовах воєнного стану. Автори висвітлюють важливість адаптації адміністративного судочинства до сучасних викликів, зокрема зовнішньої агресії, що підкреслює його роль у зміцненні правової держави та державної стійкості України.