Застосування Принципів УНІДРУА як елементу договірного права ЄС: особливості використання в міжнародному комерційному арбітражі - Воронов, К. М.; Завальна, Ж. В.; Устименко, О. А.; Савченко, В. О. (Академічні візії, 2022)
У статті досліджується специфіка застосування Принципів міжнародних комерційних договорів УНІДРУА в міжнародному комерційному арбітражі та їх співвідношення з договірним правом ЄС. Розглянуто особливості приватно-правової уніфікації договірного права, а саме використання цих Принципів в арбітражному провадженні. В дослідженні автори зазначають, що основною перевагою Принципів УНІДРУА в міжнародному комерційному арбітражі полягає в їх використанні усіма правовими системами і враховуючи транскордонний характер арбітражного провадження це робить їх більш привабливим для сторін. Подібна недержавна кодифікація, визнана у світовому співтоваристві, цілком може зайняти місце національного права у регулюванні міжнародних комерційних відносин. В статті проаналізовано арбітражну практику і зроблено висновок про те, що положення про включення в договір використання Принципів УНІДРУА свідчило про намір сторін виключити застосування національного права та підпорядкувати укладені між ними договори загальновизнаним нормам та принципам, які враховували б транскордонну специфіку їхніх правовідносин. Акцентовано увагу на тому, що «сліпе» використання Принципів може суперечити справжній волі сторін, оскільки далеко не всі положення принципів відображають загальноприйняті правові підходи.