Інновації в методиках навчання іноземних мов: досвід України - Ігнатенко, Ірина Петрівна; Давидюк, Алла Романівна; Трубенко, Ірина Анатоліївна (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена аналізу сучасних підходів і методів, які використовуються в Україні для навчання іноземних мов. Сьогодні володіння іноземною мовою є важливою конкурентною перевагою, яка суттєво впливає на ключові аспекти людської діяльності (науково-технічні інновації, працевлаштування, економічні умови та соціальні взаємодії). У роботі розглядаються інноваційні технології та стратегії, які сприяють підвищенню ефективності навчання, зокрема за допомогою інтерактивних онлайн-ресурсів, використання мультимедійних платформ і мобільних додатків. Окреслено найбільш популярні підходи до викладання іноземних мов у сучасних закладах вищої освіти. Серед них – використання штучного інтелекту, зокрема чат-ботів, для розвитку комунікативних навичок, використання комунікаційних методів навчання в онлайн-форматі, використання матеріалів платформ масових відкритих онлайн-курсів, проведення практичних занять у форматі відеоконференції або вебінару. Важливим підходом до вдосконалення процесу вивчення іноземних мов є впровадження інтерактивних методів навчання. До таких методів належать презентації, рольові ігри, дискусії, проєкти та творчі завдання. Інформаційно-комунікаційні технології та штучний інтелект є потужним інструментом організації інтерактивного навчання. Розглянуто перелік засобів на основі штучного інтелекту, що дозволяють персоналізувати освітній процес з урахуванням індивідуальних потреб та рівня підготовки кожного здобувача вищої освіти. У контексті впровадження інновацій в освітній процес в Україні не можна не зазначити важливість технології віртуальної реальності, яка допомагає моделювати ситуації реального спілкування. Акцентовано на адаптації міжнародного досвіду до вітчизняної системи освіти, зокрема впровадження таких методик як CLIL (Content and Language Integrated Learning) та використання технологій штучного інтелекту для підтримки освітнього процесу. Визначено, що використання інновацій у навчанні іноземних мов сприяє формуванню особистості, здатної самореалізуватися в умовах сучасного соціокультурного середовища, що динамічно змінюється.