Прямі та зворотні зв’язки у відносинах фінансової відповідальності - Ковалів, М. В. (Академічні візії, 2023)
У статті на підставі чинного законодавства розглянуто прямі та зворотні зв’язки у відносинах фінансової відповідальності. Зміна фінансових відносин, перехід до ринкової економіки зумовила кількісне зростання фінансових правопорушень. Об’єкт дослідження спрямований на вивчення та розробку комплексної проблеми фінансової відповідальності. Предметом дослідження є прямі та зворотні зв’язки у відносинах фінансової відповідальності. Фінансове правовідношення займає самостійне місце у системі фінансових охоронних правовідносин. Регулятивне фінансове правовідношення має такі ознаки: виникає на основі матеріальних фінансово-правових норм і реалізується у сфері фінансової діяльності держави за допомогою методу владних розпоряджень. Юридичний зміст регулятивних фінансових правовідносин складає кореспондуючі права та обов’язки суб’єктів. Фактичним змістом регулятивних фінансових правовідносин виступає діяльність суб’єктів правовідносин щодо реалізації їх прав та обов’язків.