Концептуальні підходи до формування зовнішньоторговельної політики в умовах глобалізації - Петелицький, Михайло (Академічні візії, 2024)
У статті досліджено концептуальні підходи до формування зовнішньоторговельної політики в умовах глобалізації, проаналізовано основні моделі її реалізації та визначено їхню актуальність для України. Особливу увагу приділено впливу геоекономічних факторів, зокрема збройної агресії рф, на зовнішньоекономічну діяльність держави. Обґрунтовано напрями удосконалення зовнішньоторговельної політики, які сприятимуть зміцненню економічної безпеки, розвитку експорту продукції з високою доданою вартістю та інтеграції в глобальні ланцюги постачання. Зазначені результати є важливими для формування державної політики у сфері зовнішньої торгівлі як під час війни, так і в період повоєнного відновлення, зокрема в контексті співпраці з міжнародними економічними організаціями та укладання нових торговельних угод. Практичне значення дослідження полягає у використанні запропонованих рекомендацій для розробки стратегічних програм розвитку зовнішньої торгівлі, підтримки національних виробників та підвищення конкурентоспроможності української продукції на світових ринках.