Правова соціалізація в умовах діджитал-суспільства - Ковальчук, Л. В.; Міхайліна, Т. В. (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена проблемам правової соціалізації в умовах діджитал-суспільства. Аналізуючи думки науковців було встановлено, що правова соціалізація – це багатогранний процес, що включає передачу правових знань, формування правових цінностей та розвиток правової свідомості. За допомогою соціальної комунікації людство засвоює смисли та значення правового порядку, що сприяє соціальній адаптації та інтеграції в суспільство. Виявлено, що інформаційні технології стають базисом для побудови нормативної поведінки людей, формують їхні ціннісні орієнтири та продукують здобуття правових знань, що в результаті дає можливість особі брати активну участь у побудові електронної правової держави. Електронна версія тексту джерела права надає інструменти для розуміння та застосування права без прямої участі людини, дозволяючи автоматично виявляти юридичні наслідки дій, укладати угоди та навіть формулювати нові правові норми. На основі вказаного зроблено висновок, що молодь формує своє розуміння правових норм та практики в основному через Інтернет. При тому правова інформація у процесі мережевої комунікації має переважно негативний та критичний характер, так як публікувати її може абсолютно кожен, з огляду на анонімність та відсутність реальної відповідальності. Виділено безсумнівні плюси діджиталізації суспільства, які полягають у поширенні якісної наукової літератури, доступності актуальної інформації та швидкості її досягнення до кінцевого користувача. Окрім того зазначено, що люди старшого віку також залучаються до процесів правової соціалізації за допомогою мережевих комунікацій. За кордоном досить поширена практика цифрової трансформації старших людей. Правова соціалізація старшого покоління у цифровому середовищі передбачає комплексний підхід, що включає як розуміння своїх прав (знання про право на приватність, захист персональних даних, безпеку в мережі), уміння захищати свої права (знання про те, як діяти в разі порушення їхніх прав у цифровому просторі), так і активну участь у формуванні цифрового законодавства (можливість впливати на розробку законів, які регулюють цифрові відносини). В умовах дослідження серед основних проблем правової соціалізації в умовах цифрової трансформації виділено наступні: інформаційна перевантаженість; недостатня цифрова грамотність; ризики маніпуляції та дезінформації; проблеми кібербезпеки; цифровий розрив. Для вирішення зазначених проблем обгрунтовано необхідність здійснення наступних заходів: розвиток цифрової грамотності; створення достовірних джерел правової інформації; посилення правової освіти; захист персональних даних; посилення кібербезпеки; співпраця держави, громадянського суспільства та бізнесу.