Роль місцевих громад у впровадженні інноваційних економічних проєктів - Пилипяк, Олександр Валерійович; Юрченко, Олександр Анатолійович; Паладійчук, Сергій Богданович (Академічні візії, 2024)
У статті досліджено роль територіальних громад у реалізації інноваційних економічних проектів. Визначено, що в сучасних умовах ТГ України стали важливими суб’єктами реалізації інноваційних економічних проектів на місцевому рівні, які здатні стимулювати підприємницьку активність, сприяти створенню нових робочих місць та підвищенню рівня життя населення. Встановлено, що залучення місцевих жителів до процесу планування, формування партнерських відносин між державними органами, бізнесом та громадськими організаціями, а також ефективне управління фінансовими ресурсами сприяють успішній реалізації цих ініціатив, які не тільки підвищують якість та доступність соціальних послуг, а й зміцнюють економічну базу громад, створюючи нові можливості для їх розвитку та адаптації до сучасних викликів. Виявлено, що для забезпечення реального впливу мешканців на управлінські процеси на місцевому рівні необхідна інтеграція кількох ключових складових, а саме: принципу активної громадської участі, принципу партнерства та принципу субсидіарності. Проекти, що реалізуються в українських громадах, які демонструють широкий спектр ініціатив, спрямованих на покращення якості водних ресурсів, підвищення енергоефективності та екологічної стійкості, реконструкцію існуючих систем та будівництво нових об’єктів, є критично важливими для забезпечення сталого розвитку регіонів. Встановлено, що інноваційні економічні проекти, які впроваджують енергоефективні технології, свідчать про активне використання інновацій у сфері екологічно чистих технологій, які сприяють зменшенню споживання енергоресурсів та викидів забруднюючих речовин. Встановлено, що Програма комплексного відновлення є критично важливим інструментом для ТГ, оскільки має потенціал для відновлення інфраструктури, соціальних послуг та економіки громади, забезпечення сталого розвитку та підвищення якості життя мешканців. Встановлено, що використання