Службове право України як провідна галузь права у порівнянні з службовим правом США - Нємцев, Арсен; Смотрич, Д. В. (Академічні візії, 2024)
Службове право України займає важливе місце серед основних галузей права, яке регулює діяльність державних службовців та органів державної влади. Воно охоплює правові норми, що визначають статус державних службовців, їх права, обов’язки, механізми контролю та підзвітності. У порівнянні зі службовим правом США, українське службове право відрізняється формуванням на основі континентальної правової системи, яка надає більше значення кодифікованим законам та нормативним актам. Службове право США базується на прецедентному праві, яке визначає значний вплив судових рішень на розвиток норм службового права. Американське службове право орієнтується на принципи свободи дій, прозорості та захисту прав працівників. Зокрема, федеральна система службового права США включає різноманітні механізми правового захисту, такі як захист від необґрунтованих звільнень та забезпечення права на рівні можливості при прийомі на державну службу. У той час як в Україні службове право формується через акти законодавства та постанови органів виконавчої влади, у США великою мірою правові норми регулюються інструкціями та прецедентами, що встановлюються судами. Такий підхід дозволяє американській системі швидше адаптуватися до змін та інновацій, особливо в умовах цифровізації, тоді як в Україні ця галузь часто потребує більш тривалого перегляду нормативних актів. Україна нещодавно впровадила низку реформ у сфері державної служби, спрямованих на підвищення професійного рівня службовців та забезпечення прозорості їх діяльності. Однак, питання підзвітності та боротьби з корупцією залишаються важливими викликами, які значною мірою вирішені в США через жорсткі антикорупційні закони та механізми контролю. Американське службове право також приділяє велику увагу етичним стандартам державних службовців та відповідальності за порушення етики. У підсумку, службове право України та США відображають різні правові традиції, але обидві системи прагнуть досягнення ефективного регулювання державної служби. Розвиток українського службового права може скористатися досвідом США, зокрема, у питаннях судового захисту прав службовців, захисту від корупції та швидкої адаптації до змін, що дозволить створити більш гнучку та ефективну систему управління на державному рівні.