Особливості використання окремих інноваційних методів і педагогічних технологій в освітньому процесі ЗВО України для розвитку soft skills та принципів академічної доброчесності - Гелеш, Анна Валентинівна; Мавдрик, Андрій Юрійович (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена обґрунтуванню окремих інноваційних методів і педагогічних технології, що використовуються в освітньому процесі ЗВО України для розвитку навичок soft skills та принципів академічної доброчесності у здобувачів вищої освіти. Автори наголошують на важливості формування у здобувачів вищої освіти навичок soft skills та принципів академічної доброчесності задля їх успішної майбутньої професійної діяльності. Адже ключовими чинниками, що сприяють успіху в сучасному світі, є наявність розвинутих згаданих навичок, яких здобувачі освіти можуть набути в ЗВО. Авторами зазначено, що стратегічно важливим є розвиток та підтримка цих навичок в освітніх програмах та педагогічних підходах ЗВО України. Тож, в статті обґрунтовано лише окремі інноваційні підходи, які забезпечують ефективний розвиток згаданих навичок у здобувачів вищої освіти, зокрема такі як: інтерактивне навчання, проєктне навчання, командна робота, застосування інформаційно-комунікаційних технологій. Також, відзначено, що використання інноваційних методів і педагогічних технології задля розвитку навичок soft skills та принципів академічної доброчесності у ЗВО України потребує планування, ресурсів та підтримки з боку як адміністрації та науково-педагогічних працівників, так і держави та бізнес-сектору. Саме співпраця між стейкголдерами – студентами, викладачами, роботодавцями та державою слугуватиме підґрунтям для успішного розвитку навичок soft skills та принципів академічної доброчесності в ЗВО України та сприятиме підготовці фахівців, які відповідатимуть вимогам сучасного ринку праці та зможуть ефективно працювати в змінному середовищі суспільства.