Зміст і характеристики інноваційного підприємництва - Ільчишин, Микола Зіновійович (Академічні візії, 2024)
У статті досліджено зміст, характеристики та ключові чинники розвитку інноваційного підприємництва як рушія економічного прогресу в умовах глобальних трансформацій та економічних викликів. Визначено, що інноваційне підприємництво є основою для створення нових економічних можливостей, забезпечення конкурентоспроможності та стійкого розвитку. Здійснено порівняльний аналіз традиційних та інноваційних бізнес-моделей, акцентуючи на їх управлінських аспектах, технологічній базі та соціальних ефектах. Особливу увагу приділено інституційному забезпеченню, впливу цифрової трансформації та ролі людського капіталу у формуванні сприятливого середовища для інноваційної діяльності. У контексті України висвітлено поточний стан інноваційного підприємництва, ідентифіковано основні бар’єри та запропоновано стратегічні напрями для посилення його ролі в економічному відновленні. Отримані результати мають прикладне значення, зокрема для розробки державної політики у сфері підтримки інновацій, створення інфраструктури для розвитку стартапів та інтеграції українського бізнесу в глобальні ринки. Запропоновані рекомендації можуть бути корисними для підприємців, інвесторів, науковців та органів влади, спрямованих на стимулювання інноваційної активності.