Рефлексивні практики у світлі забезпечення якості викладання іноземних мов у немовних ЗВО - Купчик, Лариса Євгенівна; Крутько, Тетяна Валеріївна (Академічні візії, 2024)
У статті наголошено на необхідності забезпечення якості викладання іноземних мов у немовних закладах вищої освіти, що реалізуються передусім через якісне викладання, в основі якого – рефлексивна діяльність викладачів і студентів. Автори розкрили суть і структуру ряду рефлексивних моделей і наголосили на необхідності дотримання визначених етапів. Виокремлено рефлексивні практики, які сприяють професійному розвитку викладача, що реалізується через ведення рефлексивних щоденників, блогів і влогів, участь у форумах, спостереження колег за викладанням і їхня оцінка, зворотний зв’язок викладача, аналіз проведеного заняття, рефлексія за допомогою цифрових технологій та ін. В умовах студентоцентрованого навчання акцентовано на важливості залучення студентів немовних спеціальностей до рефлексивної діяльності через такі методи як документ за одну хвилину, бриколаж, опитування, модель погоди. Крім того, визначено режими рефлексивної діяльності й активність її учасників на різних етапах події: до, під час, після і про.