Інноваційні стратегії в підприємництві вплив на конкурентоспроможність малого та середнього бізнесу - Балабан, Микола Петрович; Мараховська, Маргарита Миколаївна; Воскобійник, Соломія Ярославівна (Академічні візії, 2024)
У статті проведено аналіз сучасних моделей інноваційного розвитку підприємств та визначено критерії їх вибору, зокрема для підприємств малого та середнього бізнесу. Сформовано системну модель інноваційної стратегії підприємства, яка передбачає визначення пріоритетних напрямів розвитку та формування підцілей інноваційних змін. Метою дослідження є управління інвестиційно-інноваційним забезпеченням впровадження адаптивних стратегій розвитку підприємств малого та середнього бізнесу. Методологічна основа дослідження включає методи аналізу, синтезу, спостереження, порівняння, а також системний, процесний, комплексний, функціональний та логіко-діалектичний підходи. Наукові результати включають систематизацію адаптивних стратегій розвитку організацій, розробку механізмів їх інвестиційно-інноваційного забезпечення та рекомендації щодо реалізації зазначених стратегій у контексті цифровізації.