Правова основа контролю у сфері вищої освіти в Україні - Parpan, Ulyana (Академічні візії, 2024)
У статті досліджується актуальне питання здійснення контролю у сфері вищої освіти та правова основа його реалізації. Ґрунтовно, на основі аналізу значної джерельної бази, проаналізовано поняття контролю в системі вищої освіти. Підкреслено, що Закон України «Про освіту», увібрав у себе зміни українського законодавства у напрямі євроінтеграційних процесів, а також позитивний досвід здійснення контролю в системі вищої освіти за кордоном. Подано характеристику принципів та етапів контролю за якістю вищої освіти в Україні. За допомогою порівняльно-правового, діалектичного, логічного та інших методів проаналізовано джерельну, документальну та законодавчу бази щодо здійснення контролю у сфері вищої освіти. Наголошено на тому, що нині перед усіма учасниками освітнього процесу стоїть проблема підвищення якості освіти, її адаптації до життєвих реалій: економічних, соціальних, культурних, демографічних тощо. Констатовано, українська вища школа, визначаючи основні шляхи своїх реформ, вступила в період практичної оцінки власного менталітету, сформованих традицій у сфері форм і методів навчання, контролю якості знань, перевірки їх адекватності цілям, задачам, рівню розвитку загальнолюдської, матеріальної і технологічної культури суспільства. Натомість, вказано, що чинне законодавство у сфері освіти все ще потребує суттєвих змін щодо здійснення контрою за якістю освіти, зокрема вищої, що, у свою чергу, сприятиме подальшому розвитку і незалежної України, і її народу, зокрема їх наукового, економічного та духовного рівня.