Міжнародний досвід забезпечення розвитку національної економіки - Матвієвський, Назар (Академічні візії, 2024)
У статті розглянуто міжнародний досвід забезпечення розвитку національних економік з акцентом на інноваційно-орієнтовані моделі, адаптацію аграрно-промислових та індустріальних стратегій, а також на вплив військових конфліктів на економічну політику держав. Досліджено приклади успішного економічного зростання в Скандинавських країнах, Сінгапурі та Японії, які демонструють ефективність інвестицій у людський капітал, технології та інституційну стабільність. Окрема увага приділена стратегіям Бразилії та Індії, які свідчать про можливість гармонійного розвитку традиційних та інноваційних секторів економіки. У контексті підтримки малого та середнього бізнесу проаналізовано моделі США та Європи, що відображають різні підходи до регулювання та стимулювання підприємництва. Розкрито досвід Німеччини, Південної Кореї та Ізраїлю у відновленні економіки після військових конфліктів, підкреслюючи роль економічної дипломатії та впровадження інноваційних рішень у процесі післявоєнної відбудови. У статті акцентовано на важливості адаптації міжнародних практик для економічного відновлення та розвитку України, що є особливо актуальним у контексті війни з рф.