Характеристика елементів системи управління персоналом - Ярмус, Тарас Богданович (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена дослідженню системи управління персоналом як ключового елемента забезпечення ефективності та стійкості організацій у сучасних умовах. Розглянуто концептуальні засади управління персоналом, визначено основні елементи системи, такі як управління компетенціями, розвиток кар’єри, управління конфліктами, підхід «управління талантами» та використання штучного інтелекту в HR-процесах. Особлива увага приділяється інтеграції сучасних підходів до управління персоналом у загальну бізнес-стратегію та впливу цих підходів на продуктивність і стійкість організацій. У статті аналізуються сучасні тенденції, зокрема забезпечення рівності та інклюзивності, персоналізація роботи з кадрами, розвиток емоційного інтелекту, а також створення позитивного психологічного клімату. Дослідження проводиться в контексті викликів глобалізації, цифровізації та воєнного стану, що формують нові вимоги до управління людськими ресурсами. Результати дослідження дають змогу запропонувати практичні рекомендації для вдосконалення системи управління персоналом у національному та глобальному контекстах.