Концептуальні засади стимулювання економічного зростання на регіональному і місцевому рівнях в умовах нестабільності - Мединська, Т. В. (Академічні візії, 2023)
У статті розглядаються концептуальні засади стимулювання економічного зростання на регіональному та місцевому рівнях в умовах економічної нестабільності. Досліджуються концепції локального розвитку, спрямовані на ефективне використання внутрішніх ресурсів регіону чи громади для досягнення сталого розвитку та підтримки інноваційного і підприємницького середовища, яка допоможе вирішувати як економічні, так і соціальні проблеми місцевих громад. Автор аналізує основні фактори, які впливають на економічний розвиток регіонів, зокрема, на фоні глобальних економічних викликів, криз, політичних змін та соціально-економічних потрясінь. У роботі акцентується увага на важливості інтеграції інновацій, розвитку інфраструктури, підтримки малого та середнього бізнесу, а також створенні сприятливого інвестиційного клімату для досягнення стійкого розвитку. Розглядаються інструменти та методи стимулювання економічної активності, зокрема через вдосконалення державної політики на місцевому та регіональному рівнях. Визначено роль місцевих органів влади у підтримці підприємництва, залученні інвестицій та адаптації до змінюваних умов. Пропонуються рекомендації для підвищення ефективності економічної політики на рівнях, що найближчі до реальних потреб громад та напрямки для подолання економічних криз та адаптації до змін.