Довіра як чинник розвитку соціально-трудового потенціалу суспільства в умовах інноваційних змін - Немченко, Тетяна Анатоліївна; Дивизинюк, Борис Миколайович (Академічні візії, 2024)
В статті автори розглядають довіру як фундаментальний елемент соціального капіталу, що сприяє розширеному відтворенню соціально-трудового потенціалу суспільства. Визначено, що соціальний капітал розподіляється на три основних типи: структурний, когнітивний та реляційний. Авторами окреслено ключові напрями впливу суспільної довіри на розвиток соціально-трудового потенціалу, що втілюються у стимулюванні інноваційного розвитку через створення сприятливого середовища для обміну ідеями; залученні інвестицій у людський капітал через запровадження актуальних освітніх програм; підвищенні соціальної мобільності через ефективний розподіл людських ресурсів; забезпеченні соціальної стабільності через зменшення ризиків конфліктів.