Правові аспекти регулювання нотаріальної діяльності в умовах цифрової трансформації - Чижиков, Олександр Олександрович (Академічні візії, 2024)
У сучасних умовах цифрової трансформації суспільства актуальним є впровадження електронного нотаріату (е-нотаріату) як ефективного інструменту модернізації нотаріальної діяльності. Цифровізація нотаріальних процесів сприяє підвищенню прозорості, ефективності та доступності послуг, що відповідає найкращим міжнародним стандартам. Водночас упровадження е-нотаріату стикається з низкою викликів, зокрема у сфері кібербезпеки, нормативно-правового регулювання та адаптації до цифрових технологій. Це визначає необхідність глибокого аналізу сучасного стану та перспектив розвитку нотаріальної діяльності в умовах цифровізації. Метою статті є аналіз сучасного стану правового регулювання нотаріальної діяльності в умовах цифровізації, визначення ключових проблем, що виникають у процесі впровадження цифрових технологій, а також характеристика міжнародного досвіду для формулювання напрямів удосконалення нормативно-правової бази українського нотаріату. У процесі дослідження використано комплексний підхід, що включає методи аналізу, синтезу, порівняння та прогнозування, для систематизації правової бази нотаріальної діяльності, аналізу міжнародного досвіду, оцінювання перспектив розвитку електронного нотаріату в Україні та підготовки практичних рекомендацій щодо модернізації правового регулювання в умовах цифрової трансформації. У статті схарактеризовано сучасний стан нотаріальної діяльності в Україні, акцентовано увагу на недостатній інтеграції цифрових технологій у нотаріальні процеси. Визначено основні проблеми, зокрема відсутність єдиного електронного реєстру нотаріальних дій, низький рівень цифрової грамотності серед нотаріусів та громадян, а також ризики, пов’язані з кібербезпекою. Досліджено міжнародний досвід, зокрема впровадження е-нотаріату в таких країнах, як Естонія, Грузія, Німеччина та Франція, і виділено аспекти, які можуть бути адаптовані в Україні. Для успішного впровадження е-нотаріату необхідно розв’язати проблеми нормативно-правового регулювання, підвищити рівень цифрової грамотності серед нотаріусів, забезпечити кібербезпеку та інтегрувати українську систему в міжнародний контекст. Отримані результати можуть стати основою для подальших досліджень та вдосконалення нормативної бази в умовах цифрових викликів.