Розробка індикаторів економічної безпеки українських підприємств в епоху цифрової трансформації - Пастернак, Андрій Валерійович; Клевчік, Леонід Леонідович; Сукачова, Сніжана Миколаївна (Академічні візії, 2024)
Швидка цифрова трансформація української економіки ставить перед підприємствами нові виклики в забезпеченні економічної безпеки. Стаття пропонує комплексний підхід до розробки індикаторів, які дозволять адекватно оцінювати ризики, пов’язані з цифровими технологіями. У статті аналізуються як традиційні загрози (кіберзагрози, економічна нестабільність), так і нові ризики, пов’язані з використанням штучного інтелекту, великих даних та інших інноваційних технологій. На підставі здійсненого дослідження формується пропозиція щодо системи індикаторів, яка допоможе українським підприємствам ефективно адаптуватися до цифрової епохи та забезпечити свою стійкість. Використання сучасних програмних продуктів і розробок дозволяє перевірити, на якому етапі знаходиться те чи інше підприємство та окремі його процеси, а також на те, що саме потрібно зробити для того, щоб полегшити роботу як адміністративному персоналу, так і звичайним співробітникам, забезпечуючи максимальну прозорість ділових операцій, облікових процесів і грошових потоків для бізнесу. Сучасні підходи дозволяють максимально скоротити час, який необхідний для створення різноманітних продуктів компаній, враховуючи вимірювання обраних показників. Незалежно від сфери господарювання кожне підприємство може сформувати систему індикаторів, які дозволять ефективно оцінювати рівень своєї економічної безпеки в умовах цифрової трансформації. Саме ці показники (індикатори) повинні стати базовими інструментами виявлення потенційних ризиків, а також сприяти розробці стратегій захисту для підвищення загальної конкурентоспроможності бізнесу. Розглянуто сутність та структуру організаційного забезпечення управління економічною безпекою підприємств. Враховано основні умови забезпечення економічної безпеки підприємств, виходячи з результатів, які досягнуті протягом останніх років. Розроблені індикатори можуть бути використані підприємствами української економіки для самооцінювання рівня їхньої економічної безпеки. Результати дослідження можуть бути корисні для розробки державної політики у сфері кібербезпеки та економічного розвитку українських компаній незалежно від галузі господарювання.