Сутність та особливості формування іншомовної компетентності в діалогічному мовленні в студентів немовних спеціальностей - Гавришків, Наталія Богданівна; Грибеник, Оксана Ігорівна (Академічні візії, 2024)
Статтю присвячено проблемі формування іншомовної компетентності в діалогічному мовленні в студентів немовних спеціальностей. Її метою є визначення характерних особливостей діалогічного мовлення як форми комунікації та обґрунтування сутності іншомовної компетентності в діалогічному мовленні студентів немовних спеціальностей. У результаті дослідження визначено ключові особливості діалогічного мовлення як виду комунікативної діяльності, зокрема психологічні (мотивованість, ситуативність, експресивність, двосторонній характер) та мовно-комунікативні (вільне синтаксичне оформлення, переважання простих і неповних речень, наявність спільної ситуації, вживання позамовних засобів). На основі цих особливостей визначено сутність іншомовної компетентності в діалогічному мовленні, що виявляється у здатності до комунікативної діяльності у формі діалогу між двома чи більше особами з метою обміну інформацією. Її формування у студентів неповних спеціальностей передбачає низку етапів, починаючи від набуття елементарних вмінь реплікування до розвитку комплексних вмінь укладання діалогів різних функціональних типів.