Експериментальна перевірка педагогічних умов формування естетичного смаку школярів в закладах позашкільної освіти засобами танцю - Dongmei WEI (Академічні візії, 2024)
У статті подані результати дослідження ефективності організаційно-педагогічних умов формування естетичного смаку школярів в закладах позашкільної освіти засобами танцю. На основі аналізу психолого-педагогічної літератури було встановлено, що формування естетичного смаку школярів засобами танцю у закладах позашкільної освіти - це інтегрована позакласна освітня діяльність дозволяє здійснювати взаємодію двох сторін у певному освітньому просторі, однією зі складових якого є педагогічні умови. Ефективність педагогічних умов формування естетичного смаку школярів засобами танцю у закладах позашкільної освіти перевірялася на основі педагогічного експерименту (констатувальний і формувальний) як емпіричного дослідницького методу. Статистичний аналіз результатів педагогічного експерименту підтвердив ефективність педагогічних умов формування естетичного смаку школярів засобами танцю в закладах позашкільної освіти: зафіксовано статистично значущу позитивну динаміку за кожним із показників. В експериментальних групах школярів у закладах позашкільної освіти, які взяли участь у педагогічному експерименті, спостерігається домінування високого і середнього рівнів вияву за усіма показниками (загальний рівень ефективності як сукупність прояву усіх критеріїв). Результати педагогічного експерименту надають підстави для рекомендацій позашкільним освітнім установам щодо розвитку естетичного смаку вихованців засобами танцю, зокрема забезпечення регулярного проходження тренінгів для підвищення кваліфікації керівників танцювальних студій; створення мережі обміну досвідом між керівниками танцювальних студій, який сприятиме поширенню успішних практик розвитку естетичного смаку вихованців; розробка методичних рекомендацій та дидактичних відео-матеріалів для проведення/ супроводу занять для формування естетичного смаку.