Інформаційний підхід в освіті та його використання при підготовці вчителів інформатики формувати навички цифрової безпеки учнів - Dubinsky, Vitaliy (Академічні візії, 2024)
Стаття торкається проблеми використання інформаційного підходу в освіті у підготовці вчителів інформатики для формування в учнів навичок цифрової безпеки. Представлено аналіз педагогічних стратегій використанням ІТ для покращення якості навчання інформатики учнів та застосування інформаційного підходу в підготовці вчителів інформатики формувати навички цифрової безпеки учнів. На основі аналізу (термінологічний аналіз, контент-аналіз, порівняльний аналіз) та узагальнення наукових результатів щодо використання інформаційного підходу в професійній освіті загалом і в підготовці вчителів інформатики для формування в учнів навичок цифрової безпеки, зокрема; досліджено низку завдань: охарактеризовано інформаційний підхід в освіті; уточнено, як інформаційний підхід впливає на методи навчання та інтегрує цифрові інструменти в освіту; виявлено, як інформаційний підхід уможливлює формування навичок цифрової безпеки; оцінено ризики впровадження інформаційного підходу; визначено роль вчителів інформатики у формуванні знань про цифрову безпеку; виявлено тематичні дослідження та кращі практики формування в учнів навичок цифрової безпеки. Обґрунтовано, що поточні виклики пов’язані зі швидкою еволюцією кіберзагроз, різним доступом до технологій і ресурсів, а також необхідністю постійного професійного розвитку вчителів, вони потребують постійної уваги та інноваційних рішень. Тому майбутнім учителям інформатики потрібні відповідні методичні навички та ІТ-знання для реалізації стратегій активного навчання та інтеграції цифрових інструментів в процес навчання інформатики. Випереджувальна і проактивна підготовка та постійний професійний розвиток вчителів інформатики матимуть важливе значення для розвитку знань та вмінь учнів у галузі цифрової безпеки.