Забезпечення стійкості боргової політики в умовах фінансування військових витрат - Уракін, М. Г. (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена актуальній для сучасного періоду української економіки проблемі забезпечення стійкої боргової політики у періоди значних військових витрат. Це питання стає викликом для багатьох держав, що зіштовхуються з необхідністю підтримки обороноздатності задля збереження своєї територіальної цілісності та національної безпеки. Визначено, що військові витрати, які значно зростають у період військових дій, створюють серйозний тиск на державні фінанси та економіку, що зумовлює необхідність пошуку ефективних механізмів управління борговим навантаженням. Встановлено, що ця проблема актуалізується для України упродовж останніх років внаслідок безпрецедентних викликів у сфері національної безпеки та економічної стабільності. Основним акцентом статті є обґрунтування економічних моделей та аналітичних засобів для оцінки залежності між економічною активністю та збільшенням витрат на оборону задля уникнення надмірної боргової залежності та потрапляння економіки у боргову пастку. У статті розглядаються основні аспекти забезпечення сталості бюджету для держави в умовах військового стану. У дослідженні систематизовані заходи забезпечення стійкості боргової політики, такі як оптимізація державних витрат, залучення зовнішньої допомоги та інвестицій, податкове регулювання. Запропоновано розрахункові моделі оцінювання стійкості боргової політики держави за умов дотримання збалансованості бюджету на розвиток та утримання на належному рівні оборонних видатків.