Організація самостійної роботи в процесі викладання філософії в ЗВО - Фуркало, В. І.; Фуркало, В. С. (Академічні візії, 2023)
У статті проаналізовано особливості організації самостійної роботи в процесі викладання філософії в закладах вищої освіти. Визначено, що самостійна робота є основною формою навчання у закладах вищої освіти, а також обов’язковою складовою навчальної та пізнавальної діяльності майбутніх фахівців, її успішність переважно розкриває якість професійної підготовки у ЗВО. На основі цього, було представлено результати дослідження, які були отримані на основі проведеного опитування з метою визначення якості організації самостійної роботи в процесі викладання філософії у закладах вищої освіти. Отже, відповідно до отриманих результатів дослідження для організації самостійної роботи в процесі викладання філософії у закладах вищої освіти, перш за все, необхідно викладачам брати до уваги основні мотивуючі чинники, а саме: підтримання пізнавального інтересу у майбутніх фахівців, спрямованість навчальної діяльності до обраного фаху; усвідомлення значущості засвоєних знань на теоретичному і практичному рівні і застосовувати відповідні форми, технології та методи навчання; по-друге, ознайомлення студентів із цілями, завдання та очікуваними результатами навчальної дисципліни; їх інформування про основні завдання професійного розвитку, що є гарантією успішної навчальної діяльності. Крім того, важливе значення відіграє створення інноваційних підходів до професійно орієнтованого дидактичного супроводу самостійної діяльності майбутніх фахівців, що ґрунтується на основі вираження зацікавленості щодо використання знань у різний спосіб, наприклад, в групових дискусіях, презентаціях тощо. Також необхідно застосовувати актуальні методи для заохочення студентів до виконання завдань самостійної роботи, особливу застосовувати проблемно-пошукові методи; метод проектного навчання; колективної розумової діяльності та застосування новітніх інформаційно-комунікаційних технологій у навчанні.