Підстави юридичної відповідальності за порушення законодавства про охорону праці - Коваль, І. Ф.; Амелічева, Л. П. (Академічні візії, 2023)
Статтю присвячено розвитку інституту юридичної відповідальності за порушення законодавства про охорону праці як важливого нормативного регулятора суспільних відносин від протиправних посягань на належні безпечні і здорові умови праці працівника (або безпечне та здорове робоче середовище) в складних воєнно-політичних умовах сьогодення. Висвітлено декілька нових підстав застосування юридичної відповідальності за порушення законодавства про охорону праці, що продиктовано воєнно-політичною ситуацією в країні. Ці підстави випливають із положень Кодексу цивільного захисту України. Серед них, такі як: невиконання або неналежне виконання роботодавцем обов’язку проводити евакуацію персоналу у разі збройного конфлікту, додержуватися порядку укриття персоналу в захисних спорудах цивільного захисту й ін. Запропоновано доповнити ст. 153 Кодексу законів про працю України та ст. 13 Закону України «Про охорону праці» новими обов’язками роботодавця такими, як: організовувати з персоналом навчання з цивільного захисту, проводити евакуацію персоналу у разі збройного конфлікту, додержуватися порядку укриття персоналу в захисних спорудах цивільного захисту та видачі персоналові засобів індивідуального захисту (протигазів) й ін. Зазначене дозволить підсилити відповідальність роботодавця в сфері охорони праці в умовах дії воєнного стану.