Правосуб’єктність юридичної особи: теоретико-правові аспекти формування на етапі утворення - Апаров, Андрій Миколайович (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена теоретико-правовому аналізу процесу формування правосуб’єктності юридичної особи на етапі її утворення. Розглянуто основні підходи до визначення правосуб’єктності юридичних осіб, зокрема, її юридичних ознак та специфіки виникнення. Детально проаналізовано процес становлення правосуб’єктності на етапі створення юридичних осіб, з урахуванням відповідності правовим вимогам і нормам інкорпорації. Окремо акцентується увага на зв’язку між організаційно-правовими формами юридичних осіб і їх правосуб’єктністю, а також ролі учасників у цьому процесі. Вивчаються різні теоретичні концепції, зокрема щодо фікцій та цільового майна, які стосуються правосуб’єктності юридичних осіб, а також оцінюються їх переваги і недоліки в контексті сучасного правознавства. Автор на основі аналізу наукових джерел та правової практики виявляє основні проблеми визначення та формування правосуб’єктності юридичних осіб. Обговорюються також важливі аспекти, такі як роль установчих документів, реєстрація юридичних осіб та інші формальні етапи, які мають значення для встановлення правосуб’єктності. Підкреслюється, що утворення юридичної особи не є лише юридичним актом, а й важливою умовою для набуття нею правоздатності та здатності здійснювати правовідносини. Стаття також містить аналіз різних підходів до розуміння правосуб’єктності юридичних осіб, вивчаються її юридичні та економічні аспекти, а також взаємодія з іншими учасниками правовідносин. Окремо розглядаються теоретичні моделі, що дозволяють оцінити правосуб’єктність юридичних осіб через призму реальних економічних відносин і підприємницької діяльності. У висновках пропонуються рекомендації щодо вдосконалення правового регулювання процесу утворення юридичних осіб та їх правосуб’єктності, з огляду на сучасні тенденції в правознавстві. Зазначено важливість чіткого правового визначення для забезпечення ефективного функціонування правових механізмів при створенні та діяльності юридичних осіб.