Конкурентні стратегії будівельних підприємств: джерела, розвиток та стійкість - Ліпич, Любов (Академічні візії, 2024)
Мета статті полягає в ідентифікації джерел конкурентоспроможності та формуванні на їх основі відповідної конкурентної стратегії. Встановлено, що будівельним підприємствам притаманні три основні джерела конкурентної переваги: архітектура (мережа релятивних контрактів у внутрішньому та зовнішньому середовищі компанії), інновації, репутація. Ефективні компанії під час рецесії дотримуються кількох загальних правил: вони інвестують в майбутнє, шукають вигідні пропозиції, трансформують свої бізнес-моделі відповідно до змін зовнішнього середовища. Вище зазначене дозволяє скористатися можливостями, що випливають з турбулентності ринку, і отримати перевагу над конкурентами. Доведено, що конкурентна стратегія підприємства це план послідовно розроблених дій і правил поведінки задля досягнення поставлених довгострокових цілей, таких як рівень прибутковості, утримання конкурентних позицій на ринку, запровадження інноваційних технологій, досягнення вищої якості товарі, за допомого раціонального розподілення фінансових і людських ресурсів. Важливим елементом успішної стратегії будівельних компаній є перетворення початкової, відмінної конкурентні переваги, заснованої на інноваціях чи архітектурі, у більш стійку, засновану на репутації. Охарактеризовано конкурентні стратегії будівельних підприємств за ознаками конкурентної переваги (стратегія концентрації, стратегія цінового лідерства, стратегія диференціації); маркетингових спрямувань (стратегія ринкового лідера, стратегія челенджера, стратегія послідовника, стратегія нішера); конкурентної позиції на ринку (лідируюча, сильна, сприятлива, задовільна, слабка). Обґрунтовано, що перелічені стратегії не гарантують довгострокових ефектів без постійного моніторингу діяльності конкурентів, які постійно розвиваються, спостерігаючи за інноваційними рішеннями лідера, намагаються впровадити власні, технологічно схожі або абсолютно інші рішення, що відповідають потребам і очікуванням клієнтів. Моніторинг конкурентів має бути безперервним. Загрозою для надійної, етичної та законної діяльності будівельних підприємств є недобросовісна конкуренція.