Доступ до публічної інформації як інструмент протидії зловживанню суб’єктами господарювання монопольним та домінуючим становищем на ринку - Григор’єва, Вікторія (Академічні візії, 2024)
У статті розглянуто інформаційно-правовий інструмент забезпечення прозорості діяльності суб’єктів господарювання, які займають домінуюче становище на ринку, мають спеціальні або виключні права, або є природними монополіями. Зокрема предметом дослідження є доступ до публічної інформації, що є в наявності у зазначених суб’єктів, як засіб протидії зловживанням на ринку. Зазначається, що надання громадськості доступу до інформації про їхню діяльність сприяє підвищенню прозорості, зменшення ризиків зловживань та посиленню довіри споживачів. Автором проаналізовано законодавчі засади регулювання доступу до інформації, зокрема, положення Закону України «Про захист економічної конкуренції» та Закону «Про доступ до публічної інформації» та інші. Визначено, що наявне законодавство не повною мірою враховує сучасні виклики, пов’язані з доступом до інформації, що може обмежувати ефективність правового регулювання. Автор пропонує уточнити законодавчі норми, зокрема, визначення терміну «інформація» у Законі України «Про захист економічної конкуренції» відповідно до сучасних стандартів. Також розглянуто проблему доступу до інформації про діяльність монополій із перспективи запитувача інформації. Виявлено, що процедурні та законодавчі обмеження ускладнюють отримання інформації, особливо якщо суб’єкт господарювання не зацікавлений у її наданні. Позитивно оцінено регулювання доступу до інформації у сферах енергетики та водопостачання відповідно до спеціального законодавства, що гарантує прозорість діяльності в окремих галузях. Водночас наголошено на необхідності розширення подібного підходу на інші категорії розпорядників інформації. У підсумку, запропоновано низку змін до нормативно-правових актів, спрямованих на удосконалення доступу до інформації та підвищення ефективності контролю за діяльністю монополій, зокрема, у частині захисту суспільного інтересу.