Поняття судового захисту прав потерпілих від воєнних злочинів - Сопільник, Л. С. (Академічні візії, 2023)
У статті здійснено комплексне дослідження поняття судового захисту прав потерпілих від воєнних злочинів у контексті міжнародного гуманітарного права та національного законодавства України. Проаналізовано основні міжнародно-правові акти, що регулюють питання відповідальності за воєнні злочини, зокрема Женевські конвенції, Римський статут Міжнародного кримінального суду та рішення Європейського суду з прав людини. Висвітлено особливості визначення правового статусу потерпілих від воєнних злочинів, їхніх процесуальних прав та механізмів доступу до правосуддя. Розглянуто національні механізми судового захисту в контексті положень Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України, що регламентують кримінальну відповідальність за порушення законів і звичаїв війни. Окрему увагу приділено питанням співпраці українських судових органів з міжнародними трибуналами та організаціями, що здійснюють документування та розслідування воєнних злочинів. У статті наголошено на важливості вдосконалення процесуальних механізмів притягнення до відповідальності осіб, винних у вчиненні воєнних злочинів, а також забезпечення потерпілим права на компенсацію шкоди та ефективний юридичний захист. Обґрунтовано необхідність подальшої імплементації міжнародних стандартів судового захисту в національне законодавство України для забезпечення справедливості та відновлення прав потерпілих. Результати дослідження дозволяють сформулювати концептуальне визначення судового захисту прав потерпілих від воєнних злочинів як комплексної системи правових, процесуальних та соціальних механізмів, що спрямовані на забезпечення невідворотності покарання для воєнних злочинців, відновлення прав потерпілих та зміцнення міжнародно-правового порядку.