Міжнародна перспектива судового захисту прав потерпілих від війни - Сопільник, Л. С. (Академічні візії, 2024)
У статті здійснено комплексний аналіз міжнародних механізмів судового захисту прав потерпілих від війни, що функціонують у межах міжнародного гуманітарного права та міжнародного кримінального правосуддя. Досліджено історичний розвиток гуманітарного права, зокрема вплив Гаазьких і Женевських конвенцій, а також сучасних міжнародних нормативно-правових актів, що регулюють питання судового переслідування воєнних злочинів та забезпечення прав потерпілих. Окрему увагу приділено діяльності ключових міжнародних судових інституцій, таких як Міжнародний кримінальний суд (МКС), Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) та спеціалізовані міжнародні трибунали, які відіграють важливу роль у процесі притягнення винних до відповідальності. Проаналізовано їхню юрисдикцію, функціональні особливості та механізми компенсації шкоди потерпілим. Також розглянуто національні механізми правового захисту, що ґрунтуються на міжнародних зобов’язаннях держав. У цьому контексті акцент зроблено на правовій системі України, зокрема нормах Кримінального кодексу та Кримінального процесуального кодексу України, що передбачають кримінальну відповідальність за порушення законів і звичаїв війни. Досліджено співпрацю України з міжнародними судовими інституціями та роль міжнародних організацій у документуванні воєнних злочинів. У статті визначено основні проблеми реалізації міжнародного судового захисту, серед яких: юрисдикційні обмеження, політичні перешкоди, недоліки у механізмах імплементації міжнародних норм у національні правові системи. Окреслено шляхи вдосконалення судових процедур та перспективи посилення захисту прав потерпілих через адаптацію міжнародного гуманітарного права до сучасних викликів.