Стратегії фінансування проєктних ІТ-програм у закладах вищої освіти України - Штерма, Тетяна Василівна; Падун, Євген Миколайович; Дудник, Роман Борисович (Академічні візії, 2025)
У сучасних умовах цифрової трансформації питання фінансування проєктних ІТ-програм в українських закладах вищої освіти є надзвичайно актуальним. Ефективна стратегія фінансування є передумовою сталого розвитку освітнього середовища, інтеграції інноваційних технологій в освітній процес та міжнародної конкурентоспроможності українських університетів. У цій статті проаналізовано основні фінансові виклики, перед якими постають заклади вищої освіти країни при впровадженні ІТ-програм. До таких викликів належать обмеженість бюджетів, недостатня участь університетів у міжнародних грантових програмах, низький рівень залучення приватного капіталу та відсутність ефективних механізмів державно-приватного партнерства. На основі дослідження міжнародного досвіду фінансування ІТ-проєктних програм визначено найкращі моделі, які можуть бути адаптовані до національного контексту. Одним із перспективних напрямів визначено розширення потенціалу державно-приватного партнерства, яке може залучити додаткові фінансові ресурси для розвитку цифрової інфраструктури, модернізації закладів освіти та підтримки інноваційних студентських проєктів. Особливу увагу було приділено розширенню доступу до міжнародних грантових програм, що вимагає розбудови кадрового потенціалу в галузі проєктного менеджменту та ефективних механізмів підготовки грантових заявок. Також запропоновано стратегію розвитку університетських інкубаторів та акселераторів, що сприятиме активному залученню венчурного капіталу для підтримки стартапів на базі закладів вищої освіти.