Сучасні способи незаконного заволодіння персональними даними: правові виклики та ризики у цифрову епоху - Думчиков, М.О. (Академічні візії, 2025)
У статті досліджуються сучасні методи незаконного заволодіння персональними даними, що становлять одну з найсерйозніших загроз інформаційній безпеці у цифрову епоху. Автором проаналізовано ключові способи, які використовуються кіберзлочинцями, зокрема фішинг, смішинг, атаки через Wi-Fi-мережі, використання шкідливого програмного забезпечення та мобільних застосунків. Зазначено, що персональні дані стають стратегічно важливим ресурсом, який активно використовується не лише для фінансового шахрайства, а й для маніпулювання громадською думкою, підриву довіри до державних інституцій та здійснення гібридних атак. З огляду на глобальні тенденції розвитку кіберзлочинності, автор звертає увагу на те, що традиційні методи правового регулювання не завжди встигають за швидкими технологічними змінами. У статті окреслено основні виклики для правової системи, пов’язані з розширенням масштабів використання кіберзлочинних інструментів, а також наведено приклади актуальних загроз в Україні. Особливу увагу приділено тому, як російська агресія посилила ризики використання персональних даних для дезінформаційних кампаній та шпигунства. Автор наголошує, що одним із найбільш ефективних методів протидії є підвищення рівня цифрової грамотності серед населення, оскільки саме людський фактор залишається ключовою вразливістю, яку експлуатують зловмисники. У статті також запропоновано комплексні заходи з кібербезпеки, які включають посилення державного контролю за обробкою та зберіганням персональних даних, розробку ефективних механізмів моніторингу кіберзлочинів та впровадження жорсткіших вимог до розробників цифрових сервісів.