Оцінка ризику розвитку розладів харчової поведінки серед здобувачів медичної освіти - Тімошина, Тетяна Олександрівна; Базилюк, Ірина Миколаївна; Кульчицький, Віталій Йосипович; Даньчак, Світлана Володимирівна (Академічні візії, 2025)
Розлади харчової поведінки є серйозною проблемою серед молоді, включаючи студентів-медиків. Ця група ризикує через високі академічні вимоги, перфекціонізм, соціальний тиск та специфіку професійної підготовки. Мета статті полягає у виявленні факторів ризику розвитку розладів харчової поведінки серед студентів-медиків та розробки рекомендацій щодо профілактики. Методи дослідження: проведено опитування серед студентів ОКУ «Подільський медичний фаховий коледж імені В. О. Жуковського» з використанням тесту EAT-26 для оцінки ймовірності розладів харчової поведінки. Проаналізовано теоретичні підходи до розуміння розладів харчової поведінки та їх класифікації. Результати дослідження показали, що значна частина студентів-медиків має схильність до розладів харчової поведінки, особливо жінки. Виявлено зв’язок між страхом набрати вагу, схудненням та стурбованістю жиром у тілі. Дієтичні обмеження можуть провокувати цикли схуднення та переїдання. Кластерний аналіз виділив групи ризику з різним рівнем занепокоєння щодо харчової поведінки. Практичні рекомендації: запропоновано методи профілактики розладів харчової поведінки серед здобувачів медичної освіти. У висновках зазначено, що розлади харчової поведінки є серйозною проблемою серед студентів-медиків, яка потребує комплексної профілактики. Необхідно підвищувати обізнаність студентів про ризики розладів харчової поведінки, формувати здорові харчові звички та стресостійкість, створювати сприятливе освітнє середовище та забезпечувати доступність психологічної допомоги. Визначено перспективні напрями подальших наукових розвідок: дослідження зв’язку між РХП та спеціалізацією, яку обирають студенти (медична сестра, фельдшер); вплив соціальних мереж та медіа на формування уявлень про тіло та харчування у студентів-медиків; впливу різних факторів ризику на розвиток РХП серед здобувачів медичної освіти з урахуванням специфіки українського контексту; розробка та апробація ефективних програм профілактики РХП серед здобувачів медичної освіти, адаптованих до потреб українських студентів.