Особливості формування системи економічної безпеки підприємств - Гапєєва, О. М.; Головко, Р. С. (Академічні візії, 2025)
У статті встановлено, що процес формування системи економічної безпеки підприємств є складним та багатогранним, оскільки він потребує впровадження системного підходу до організації управлінських заходів, спрямованих на забезпечення стабільності, стійкості та ефективності діяльності суб’єктів господарювання в умовах сучасних викликів. Було детально проаналізовано основні етапи побудови системи економічної безпеки, які включають оцінювання основних напрямів діяльності підприємства, вивчення складу та рівня економічної безпеки, ідентифікацію найважливіших чинників, що впливають на її формування, та оптимізацію структури капіталу. Розроблено модель формування системи економічної безпеки, яка складається з шести основних етапів, що забезпечують комплексний підхід до управління ризиками, сприяють адаптації підприємства до змін зовнішнього середовища та спрямовані на досягнення стратегічних цілей. Запропоновано застосовувати сучасні методи прогнозування, зокрема лінійну екстраполяцію перспективних показників, що дозволяє обґрунтувати управлінські рішення та підвищити їх ефективність.