Дослідження умов та чинників, визначаючих інструментарій маркетингових досліджень підприємств IT-ринку - Шайнога, О. В.; Костюк, О. С. (Академічні візії, 2025)
У статті визначено умови та чинники, що впливають на вибір інструментарію маркетингових досліджень ІТ-ринку. Систематизовано основні методи маркетингових досліджень, їх призначення, методи застосування та приклади інструментів маркетингових досліджень. У результатах дослідження встановлено, що маркетингові дослідження на IT-ринку мають свої особливості, які визначають підходи до збору та аналізу даних. Основні умови їх проведення включають технологічні, економічні, конкурентні, соціальні та регуляторні складові. Чинники, визначаючі вибір інструментарію маркетингових досліджень для IT-підприємств, можна систематизувати за такими складовими: характеристика ринку, цільова аудиторія, продуктова специфіка, фінансові ресурси, технологічні можливості, юридичні обмеження. У висновках зазначено, що вибір методів маркетингових досліджень залежить від багатьох взаємопов’язаних критеріїв, що включають характеристики продукту, особливості ринку, конкретні дослідницькі завдання, технологічні можливості та наявні ресурси. Комплексний підхід, який враховує ці критерії, дозволяє IT-підприємствам отримувати точну і своєчасну інформацію, необхідну для прийняття обґрунтованих рішень та адаптації маркетингових стратегій до динамічних умов ринку.