Адаптивні бізнес-стратегії за умов війни та їхній вплив на економічну стабільність України - Артемчук, Микита Дмитрович (Академічні візії, 2025)
Актуальність наукового пошуку полягає в необхідності розроблення ефективних адаптивних бізнес-стратегій для підтримки економічної стабільності України в умовах війни. Зважаючи на серйозні виклики, що виникають на підприємствах під час кризи, ефективна адаптація стратегій є критично важливою для збереження конкурентоспроможності бізнесу та забезпечення стійкості економіки. Мета дослідження полягає у визначенні основних підходів до формування адаптивних бізнес-стратегій у воєнний період та оцінюванні їхнього впливу на економічну стабільність України з огляду на сучасні проблеми та перспективи післявоєнного відновлення. У процесі вивчення окресленого питання використано методи системного та порівняльного аналізу, що дали змогу оцінити сучасні підходи до адаптації бізнесу в умовах кризових ситуацій, а також економічного аналізу для визначення основних перешкод та розроблення стратегічних рішень. Окрім цього, застосовано методи прогнозування та оцінювання ефективності впровадження адаптивних стратегій у практичних умовах. Результати дослідження показали, що війна спричинила численні проблеми для підприємств, зокремапорушення логістичних ланцюгів, зміни в попиті, обмеження доступу до фінансування й технологій. Виявлено основні проблеми, що заважають впровадженню адаптивних стратегій, серед яких недостатня гнучкість організаційних структур, низький рівень цифровізації, неефективне управління ризиками та обмежений доступ до державної підтримки. Розроблено рекомендації щодо впровадження адаптивних стратегій, зокрема вказано нанеобхідність інвестування в цифровізацію, вдосконалення внутрішніх процесів та активну взаємодію з державними структурами для отримання фінансової підтримки. Висновки дослідження свідчать, що ефективне впровадження адаптивних стратегій є важливим для збереження стабільності бізнесу в умовах війни та його післявоєнного відновлення. Успішне застосування розроблених стратегій дасть змогу підприємствам швидко адаптуватися до змін, мінімізувати ризики й забезпечити економічну стійкість у майбутньому. Перспективи подальших досліджень полягають в оцінюванні ефективності адаптивних стратегій на різних рівнях економічної системи, а також у розробленні механізмів їхнього коригування відповідно до змін зовнішнього середовища.