Шляхи підвищення ефективності змішаного навчання в закладах вищої освіти в умовах воєнного стану - Білик, Юлія Петрівна (Академічні візії, 2025)
Статтю присвячено проблематиці організації дистанційного і змішаного навчання в закладах освіти в умовах воєнного стану. Стрімкий перехід від очного навчання до дистанційного та змішаного, який зумовлюється зміною безпекових обставин актуалізують потребу у розвитку навичок оперативного реагування на ці зміни серед педагогічних працівників, вмінь застосовувати інноваційні та адаптовані до нових умов методи, форми, засоби здійснення педагогічної діяльності. У статті описано поняття «готовність до організації дистанційного та змішаного навчання», виокремлено і обґрунтовано компоненти готовності учителів до організації дистанційного та змішаного навчання. Перераховано способи їхнього формування в межах освітнього процесу і практичної підготовки в педагогічних закладах вищої освіти. Емпіричне дослідження полягало у проведенні онлайн-опитування серед студентів Комунального закладу вищої освіти «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Грушевського». Онлайн-анкетування містило такі блоки, як: мотивація до дистанційного і змішаного навчання; організаційні аспекти дистанційного і змішаного навчання в закладах вищої освіти; готовність студентів до навчання в дистанційного і змішаного навчання; особливості освітнього процесу в умовах воєнного стану; труднощі та проблеми змішаного навчання і способи їх вирішення; оптимізація освітнього процесу, перспективи та пропозиції. Наведено шляхи підвищення ефективності змішаного навчання у закладі вищої освіти. Дослідження продемонструвало в цілому зацікавленість і позитивне ставлення студентів до змішаного навчання. Сформульовано висновки про необхідність практичного окреслення проблематики підвищення ефективності змішаного навчання в умовах воєнного стану.