Роль конструктивістської епістемології у формуванні комунікативної компетенції студентів - Марцін, Віталій Володимирович (Академічні візії, 2025)
Стаття присвячена дослідженню ефективних механізмів та принципів конструктивізму, що сприяють формуванню комунікативної компетенції студентів у процесі вивчення англійської мови. Сучасний освітній процес трансформується від традиційної моделі, орієнтованої на передачу знань, до студент-центрованого підходу, де активна роль учня в процесі пізнання є ключовою. У контексті глобалізації та міжкультурної комунікації, розвиток комунікативної компетенції, що охоплює не лише знання граматики та лексики, але й здатність ефективно використовувати мову в різних соціокультурних контекстах, стає пріоритетним завданням. Аналіз сучасних педагогічних та лінгвістичних досліджень підтверджує позитивний вплив активного залучення студентів до навчального процесу на розвиток їхньої комунікативної компетенції. Інтерактивні методи навчання, такі як проектна робота, рольові ігри, кейс-стаді та дискусії, створюють сприятливе середовище для формування мовленнєвих навичок, соціокультурної обізнаності та впевненості у спілкуванні. Особлива увага приділяється вирішальній ролі соціальної взаємодії у формуванні комунікативної компетенції. Співпраця студентів у парах та групах, обмін ідеями та досвідом сприяють розвитку мовленнєвих навичок, комунікативних стратегій та засвоєнню соціокультурних норм спілкування. Індивідуалізація навчального процесу є невід’ємною умовою ефективного формування комунікативних навичок. Врахування індивідуальних особливостей студентів, їхніх потреб, когнітивних стилів та специфіки сприйняття інформації дозволяє створити оптимальне освітнє середовище. Використання автентичних матеріалів, реальних комунікативних ситуацій та завдань, що відповідають інтересам студентів, підвищує їхню мотивацію та зацікавленість у вивченні англійської мови. Конструктивістський підхід, що акцентує увагу на активній ролі студента у процесі навчання, є найбільш ефективним у формуванні комунікативної компетенції. Студент розглядається як активний учасник навчального процесу, який самостійно конструює своє розуміння світу та навчається застосовувати отримані знання на практиці.