Правове регулювання діяльності органів податкового контролю в сучасних умовах - Краковська, Анжеліка Євгеніївна (Академічні візії, 2025)
В сучасних умовах (воєнного стану, євроінтеграції та цифровізації) діяльність органів податкового контролю має велике значення. Податковий контроль є самостійним напрямом фінансового контролю, визначається як система заходів, що вживаються контролюючими органами та координуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (тобто Міністерством фінансів України), з метою контролю правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, а також дотримання законодавства з питань регулювання обігу готівки, проведення розрахункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи. Контролюючими органами є податкові органи (Державна податкова служба України та її територіальні органи) щодо дотримання законодавства з питань оподаткування, законодавства з питань сплати єдиного внеску, а також щодо дотримання іншого законодавства, контроль за виконанням якого покладено на ДПС України чи її територіальні органи. Правове регулювання діяльності органів податкового контролю в сучасних умовах базується на багаторівневій системі нормативно-правових актів (від законодавчих до підзаконних). Ці нормативно-правові акти регулюють їх функціонування, компетенцію (повноваження, в тому числі права та обов’язки; функції, зокрема завдання) та взаємодію з платниками податків. Базовими складовими багаторівневої системи нормативно-правових актів, які регулюють діяльність органів податкового контролю є законодавчі акти (Конституція України, Податковий кодекс України, Кодекс України про адміністративні правопорушення, закони України) та підзаконні акти (постанови Кабінету Міністрів України, накази Міністерства фінансів України та Державної податкової служби України). Також, до основних джерел в цій сфері слід віднести таке джерело права як міжнародні договори (ратифіковані Україною), а також рішення Конституційного суду України та Європейського суду з прав людини. Одним з основних завдань Міністерства фінансів України є забезпечення формування та реалізація єдиної державної податкової політики, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового законодавства. Основними завданнями Державної податкової служби України є реалізація державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Напрямами, які потребують удосконалення з питань діяльності органів податкового контролю, є боротьба з бюрократією та складними процедурами; спрощення законодавства; боротьба з корупцією та зловживаннями службовим положенням; покращення взаємодії з бізнесом та платниками податків; подальша цифровізація; покращення кадрового забезпеченням; зменшення судових спорів; боротьба з тіньовою економікою. В рамках євроінтеграції, важливою є гармонізація українського податкового законодавства з нормами права Європейського Союзу, в тому числі з точки зору діяльності органів податкового контролю.