Адаптація освітніх інновацій для розвитку критичного мислення здобувачів вищої освіти в контексті науково-дослідної діяльності - Усата, Олена Юріївна; Блохіна, Ірина Олександрівна; Гаврик, В’ячеслав Євгенович (Академічні візії, 2025)
В умовах розвитку цифрових технологій та значних вимог до підготовки наукових кадрів система вищої освіти постає перед необхідністю адаптації інноваційних підходів для розвитку критичного мислення здобувачів освіти. Мета дослідження – комплексний аналіз впливу освітніх інновацій, зокрема цифрових технологій, на розвиток критичного мислення в здобувачів освіти в контексті їхньої науково-дослідної діяльності. Методи дослідження охоплюють аналіз сучасної наукової літератури, присвяченої застосуванню цифрових технологій для розвитку критичного мислення здобувачів освіти в контексті їхньої науково-дослідної діяльності. Результати дослідження свідчать, що впровадження цифрових технологій суттєво підвищує рівень критичного мислення здобувачів освіти, сприяє персоналізації навчання та формуванню аналітичного мислення. Доведено, що ефективна адаптація освітніх інновацій потребує комплексного підходу, який передбачає розвиток цифрової компетентності викладачів, інтеграцію активних методів навчання та розширення можливостей для наукових досліджень.