Організаційно-правовий механізм цифровізації діяльності органів публічного адміністування - Руденко, Л. Д. (Академічні візії, 2025)
У статті комплексно досліджено організаційно-правовий механізм цифровізації діяльності органів публічного адміністрування в Україні як важливу складову реформи всього державного механізму, орієнтованого на створення сервісної держави, впровадження цифрових інноваційних інформаційно-комунікаційних технологій. Обґрунтовано, що процес цифровізації сприяє підвищенню ефективності, доступності та прозорості надання адміністративних послуг, забезпечує зручний та оперативний доступ громадян до державних сервісів, сприяє зменшенню рівня бюрократії та корупційних ризиків. Акцентовано увагу на значенні впровадження цифрових рішень в умовах повномасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України, що створило нові виклики у забезпеченні безперервної діяльності органів влади та стало поштовхом для прискореної цифрової трансформації публічного сектору. Проаналізовано основні законодавчі та нормативно-правові акти України, що становлять правову основу цифровізації державного управління, зокрема Закон України «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги», Закон України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України», а також Стратегію цифрової трансформації України на період до 2030 року. Визначено основні пріоритети державної політики в сфері електронного урядування та шляхи імплементації норм Кодексу електронних комунікацій ЄС у національне законодавство України. Визначено місце та роль сучасних цифрових сервісів, зокрема платформи «Дія», яка інтегрувала електронні адміністративні послуги та стала символом цифрової держави. Розглянуто практичні аспекти впровадження спеціального правового режиму «Дія.City», системи eHealth, платформи «Е-допомога» та інших сервісів, які забезпечують належний рівень комунікації держави з громадянами та бізнесом в умовах воєнного стану. Наголошено на необхідності вдосконалення організаційно-правового механізму цифровізації з урахуванням європейських стандартів, що сприятиме подальшій інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС.