Педагогічні умови формування готовності студентів факультетів мистецтв до творчої музично-виконавської діяльності - Лі Хунмей (Академічні візії, 2025)
У статті розглянуто проблему підготовки конкурентоспроможних фахівців мистецького спрямування, здатних до вільного самовизначення та самореалізації в майбутній професії. З’ясовано, що наразі існує соціальний запит на фахівців з високим рівнем професіоналізму, творчої активності, гнучкості та адаптивності, що актуалізує проблему готовності студентів факультетів мистецтв до творчої музично-виконавської діяльності в нових соціально-економічних умовах. Визначено, що ефективність реалізації зазначеної проблеми у змісті фахової підготовки студентів має забезпечуватися комплексом педагогічних умов, які створюють сприятливе художньо-творче освітнє середовище для успішності перебігу процесу формування досліджуваного феномена. Проаналізовано сутність поняття «педагогічні умови» в науково-педагогічному дискурсі; виявлено специфічні ознаки окресленого педагогічного явища; визначено, що педагогічні умови як складові цілісного освітнього процесу мають системний характер, узгоджуються із усталеними педагогічними закономірностями та принципами й містять сукупність засобів педагогічного впливу на студентів у контексті формування в них готовності до творчої музично-виконавської діяльності. З урахуванням цієї позиції було обґрунтовано наступні педагогічні умови: активізація здатності студентів до творчої діалогічної взаємодії у процесі ціннісного осмислення музично-виконавської діяльності; оволодіння студентами інтегрованою системою мистецьких знань із застосуванням мультимедійних засобів навчання; створення сприятливого художньо-творчого середовища для активізації саморозвитку особистості та її самореалізації в музично-виконавській творчості. У результаті теоретичного аналізу було доведено, що комплексне застосування висунутих педагогічних умов має позитивно вплинути на процес формування готовності студентів факультетів мистецтв до творчої музично-виконавської діяльності.