Державна політика стимулювання розвитку підприємництва - Штань, Марина Володимирівна (Академічні візії, 2024)
У статті здійснено аналіз інструментарію стимулювання підприємництва, що може застосовуватися державними інституціями. Розкриті особливості впливу воєнного стану на розвиток суб’єктів підприємницької діяльності. Обґрунтовані напрями стимулювання розвитку тих видів економічної діяльності, які володіють значним потенціалом генерування доданої вартості. Розкриті напрями руйнівного впливу воєнних дій на функціонування інфраструктурних об’єктів, ускладнення логістичних маршрутів. Ідентифіковані особливості проявів труднощів, що перешкоджають функціонуванню суб’єктів підприємницької діяльності, серед яких зниження попиту у зв’язку з падінням доходів населення та значними обсягами зовнішньої міграції. Визначено, що належний рівень функціонування суб’єктів підприємництва неможливо уявити без забезпечення необхідного рівня безпеки на всій стадії процесу виробництва. З’ясовано, що початок активних бойових дій викликав перенесення багатьма підприємствами виробничих об’єктів з тимчасово окупованих територій та прикордонних районів у більш безпечні. Виявлено, що відновлення та розвиток нових компаній мають базуватися на принципах широкого використання цифрових технологій та рішень, що передбачатиме використання потенціалу цифровізації з орієнтацією на енергозбереження й екологічні рішення.