Компетентнісний підхід у вищій освіті: інтеграція теорії та практики в підготовці фахівців - Погранична, Наталія Михайлівна; Савчук, Ніна Володимирівна; Акопян, Ганна Марленівна (Академічні візії, 2025)
Стаття присвячена аналізу питання компетентнісного підходу у вищій освіті в аспекті інтеграції теорії та практики підготовки фахівців. Значущість дослідження зумовлена необхідністю зміни системи підготовки майбутніх спеціалістів та адаптації навчальних програм до ринку праці, де сучасний фахівець має бути різнобічним, володіти широким спектром знань, уміти працювати з різними системами. Водночас сьогодні найбільш конкурентоспроможним є той працівник, чиї вміння та вміння стосуються різних сфер, а не лише суміжних зі сферою його діяльності. У процесі дослідження було встановлено, що «компетентність» являє собою сукупність знань і здібностей, які дозволяють індивіду соціалізуватися, адаптуватися, реалізовувати власні ідеї. Компетентність фахівця визначає його здатність бути цікавим роботодавцям і реалізувати всі свої ресурси.