Спортивне обладнання та споруди: еволюція, технології, інновації у спортивних іграх (волейбол, баскетбол) - Молдован, Андрій Дмитрович; Дарійчук, Сергій Васильович; Ротар, Тетяна Юріївна (Академічні візії, 2024)
Розвиток спортивного обладнання та споруд у волейболі й баскетболі є важливим аспектом удосконалення цих видів спорту, сприяючи підвищенню ефективності гри, комфорту та безпеки спортсменів. У сучасному спортивному середовищі технологічні інновації відіграють ключову роль у вдосконаленні інвентарю, екіпірування та спортивних споруд. Еволюція волейбольного спорядження, зокрема форми та взуття, зазнала суттєвих змін, зокрема завдяки використанню поліестеру і еластану, амортизувальних технологій тощо. Еволюція баскетбольного обладнання охоплює вдосконалення м’ячів, спортивної форми, взуття та конструкцій баскетбольних щитів і кілець. Сучасні баскетбольні м’ячі виготовляються з композитної шкіри та синтетичних матеріалів, що забезпечують оптимальний відскок і контроль. Впровадження сенсорних систем та аналітичних платформ, таких як Second Spectrum та HomeCourt AI, дозволяє відстежувати рухи гравців, аналізувати техніку виконання кидків та покращувати індивідуальну підготовку. Таким чином, розвиток спортивного обладнання та споруд у волейболі й баскетболі є невід’ємною складовою прогресу цих видів спорту.