Управління ліквідністю підприємства: сучасні підходи та стратегії - Дмитровська, Вероніка Степанівна; Костенко, Юрій Олексійович; Васильєва, Надія Борисівна (Академічні візії, 2025)
У статті досліджено сучасні підходи та стратегії управління ліквідністю підприємства. Розглянуто методи оцінки ліквідності та платоспроможності, а також механізми їх оптимізації з урахуванням викликів бізнес-середовища. Аналізуються традиційні й інноваційні методики оцінки ліквідності, включаючи розрахунок фінансових коефіцієнтів та прогнозування грошових потоків. Окреслено роль цифрових технологій, таких як штучний інтелект, блокчейн і великі дані, у вдосконаленні управління ліквідністю. Особливу увагу приділено забезпеченню ліквідності в умовах війни та фінансових криз. Наведено підходи до аналізу фінансової стійкості підприємств у нестабільних економічних умовах та описано алгоритм стратегії управління ліквідністю з моніторингом фінансових показників, оцінкою ризиків та антикризовими заходами. Ефективне управління ліквідністю сприяє фінансовій стабільності та стійкому розвитку підприємства. Запропоновано комплексну систему управління ліквідністю, яка враховує як внутрішні фінансові ресурси підприємства, так і зовнішні фактори впливу.