СКІТУР ЯК ІННОВАЦІЙНИЙ НАПРЯМОК У СФЕРІ ТУРИЗМУ - Лясота, Т.; Васкан, І.; Штефюк, І. (Академічні візії, 2025)
Скітур, або скі-туринг, є популярним видом гірськолижного спорту, що поєднує елементи альпінізму та лижного туризму. Наукові дослідження, присвячені скітуру, охоплюють різноманітні аспекти цього виду активного відпочинку. Питання розвитку туризму залишаються в центрі уваги дослідників вже кілька десятиліть. Особливий інтерес викликають роботи, що розглядають теоретичні основи та практичні рекомендації щодо вдосконалення організаційно-економічного й інформаційного забезпечення розвитку лижного туризму, а також підвищення ефективності використання туристично-рекреаційного потенціалу різних регіонів. У сучасних умовах розвитку України, зокрема під час пандемії COVID-19 та російської воєнної агресії, активно шукаються нові підходи та методи виробництва, аналізується поточний стан і визначаються перспективи на майбутнє. Одним із важливих напрямів розвитку туризму є лижний туризм, який є невід’ємною частиною загальнодержавної системи фізичної культури та спорту. Його основна мета – сприяти розвитку фізичних, інтелектуальних і морально-вольових якостей людини через участь у спортивних походах різної складності та змаганнях із техніки спортивного туризму. Скітур продовжує активно розвиватися як на світовій арені, так і в Україні. Зростаючий інтерес до цього виду спорту підкреслює потребу в подальших дослідженнях, які допоможуть краще зрозуміти його вплив на економіку, здоров’я та навколишнє середовище. У часи війни безпечними маршрутами для лижних походів в Україні залишаються Карпати з наявною інфраструктурою. Використання цих ресурсів дозволить глибше вивчити різні аспекти скітуру, включаючи його розвиток, технічні особливості та впровадження інноваційних технологій у цю сферу.