Обрядова творчість українського народу: словесна та музична традиції - Сидоренко, Наталія Іванівна; Борисенко, Наталія Михайлівна; Гриценко, Ірина Валентинівна (Академічні візії, 2025)
Стаття присвячена аналізу словесних і музичних традицій української обрядової творчості в контексті календарної обрядовості. Мета статті – систематизувати словесну та музичну обрядову творчість в контексті традиції відзначання сезонних, родинним та громадським життям. У ході наукового дослідження використовувалися загальнонаукові методи пізнання, зокрема аналіз, синтез, історико-порівняльний і структурно-семантичний методи. Результати дослідження показують, що українська народна календарна словесність є важливим засобом передачі традиційних світоглядних уявлень, пов’язаних із природним циклом і суспільною організацією громади. Найповніше збережені жанри зимового та весняного календарного циклу, зокрема колядки, щедрівки, веснянки та гаївки, які мають чіткі ритуальні функції. Колядки виконувалися в період зимових свят і містили величальні формули, побажання добробуту, здоров’я й урожаю. Їхній виконання супроводжувалося ритуальними діями та обрядовими обходами осель. Веснянки й гаївки пов’язані з оновленням природи, плодючістю та ритуальним закликанням весни. Літня календарна обрядовість поєднує дохристиянські й християнські елементи, що відобразилося у пісенних жанрах Зелених свят, Купальської ночі та Петрового посту. Купальські пісні містять магічні формули, що пов’язані з ворожінням, пошуком чар-зілля та очищенням через взаємодію з природними стихіями (водою, вогнем, рослинами). Осіння обрядовість, хоч і менш розвинена, все ж включає важливі жанри, зокрема обжинкові та весільні пісні. Останні відіграють ключову роль у благословенні молодят, побажанні добробуту та створенні сакрального простору весільного обряду. Окремий пласт дослідження становить родинна обрядовість, що супроводжує народження, весілля й поховання. У цих обрядах застосовуються специфічні ритуальні формули, які виконують магічну, охоронну та благословенну функції. Важливу роль відіграють вербальні заборони та настанови, що сприяють формуванню традиційного уявлення про долю людини. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання його результатів для збереження й популяризації українських фольклорних традицій, а також у подальших етнографічних та культурологічних дослідженнях.